2012. december 2., vasárnap

Facebook-stop Tádzsikisztánban

A tádzsik elnök megelégelve a személyét és kormányát bíráló Facebook posztokat, ismét letiltatta az őt oly régóta bosszantó közösségi oldalt. Az ország telekommunikációért felelős vezetője, Beg Zsukorov utasította valamennyi internet- és mobilszolgáltató céget, hogy tegyék elérhetetlenné a Facebook-ot.  

"A gyalázkodás melegágya"


Bizonyítékokkal ugyan nem tudta vagy akarta alátámasztani, de a Reuters-nek tett nyilatkozatában Zsukorov azt állította, hogy a fizetett mocskolódók esetenként akár 5–10 ezer dollárt is kaptak posztonként. A Facebook-ot a gyalázkodás melegágyának titulálta és kijelentette, hogy vele egyetemben akadémikusoknak, orvosoknak és más prominens személyeknek is végleg elegük van a sárdobálásból, ami a közösségi site-okon folyik. Mint mondta "valósággal izzott a telefonja a lakossági panaszok áradatától" is.


Más vélemények szerint egyértelműen arról szól ez a történet, hogy Emomali Rahmon államfő, aki egyébként 1992 óta vezeti az országot, már a jövő évi választásokra készül és ily módon igyekszik minden vele szemben nyilvánosan megfogalmazott kritikát kiirtani a közbeszédből. Az utóbbi három évben több mint 150 embert zártak el szélsőségesség vagy az állam megdöntésére irányuló kísérlet vádjával és az elmúlt hónapokban már megalalkult egy "önkéntes" internetfigyelő testület is. 


A rettegett fél %


A Facebook területi képviselője szerint a cégnek át kell gondolnia a helyi működést, de egyelőre nem tervez válaszlépést - annak ellenére sem, hogy idén márciusban egyszer már 
10 napra letiltották az oldalt. Az elmúlt fél évben mintegy 25 %-kal  nőtt a Facebook-felhasználók tábora, de még így is csak a helyi lakosság 0,55%-át teszik ki. Ilyen arányok mellett aligha indokoltak a kormány aggályai. Arról nem beszélve, hogy a sértő tartalmak és gyűlöletbeszédek eltávolítására a Facebook felszólítható, így valójában teljesen fölöslegesen adtak újabb okot a nemzetközi tiltakozásra.

Az esettel kapcsolatosan még jó pár kérdés válaszra vár. Például ha valóban rendelkeznek információkkal arra vonatkozóan, hogy valaki pénzelte a becsületsértő bejegyzéseket, akkor miért nem őt vonták felelősségre? Megalapozott vádak alapján büntetőjogi eljárást indíthatnának és nem kellene a kollektív bűnösség elvét alkalmazva az egész közösséget büntetni. Ha pedig valóban akkora társadalmi támogatottságot élveznek, mint mondják, akkor miért nem hagyják, hogy az internetes társadalom egyszerűen felfalja a trollokat?

Mindenesetre attól, hogy a Facebookot, a Google-t vagy akár a komplett világhálót bojkottálja egy állam kormánya, a közbeszéd és a nyilvánosság még nem szűnik meg. Ezt a leckét számos ország példájából lett volna alkalma megtanulni a tádzsik vezetésnek.

Kapcsolódó cikkek:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése